Student participation

Malaga turen

 
Noget af det der har gjort meget indtryk på mig ved turen til Malaga er vores selvopfattelse.
Vi startede ud med at blive delt op i nogle grupper, hvor vi skulle samarbejde omkring en film der viste noget af det arbejdsmiljø der forekommer hos en frisør. Allerede her viste kommunikationen at have sine problemer. Dette gjorde at vi måtte finde måder at kommunikere sammen på – som ind i mellem ikke skulle være med ord, men derimod hænder, og oversætningstjenester. Som dagene gik blev kommunikationen bedre og bedre. Det viste sig at mange var generte og bange for at sige noget forkert. Den første dag var jeg i gruppe med en der ikke sagde et eneste ord på engelsk – den sidste dag snakkede han det nærmest flydende. Det var vildt imponerende at se udviklingen.
Hvis vi derimod ser på det arbejdsmiljø mæssige perspektiv, var vi ude på et par saloner med nogle spørgeskemaer. Hos en af dem jeg var inde ved, kunne man tydeligt at se at han ikke ville se i øjnene hvordan hans salon var i praksis – selvom han var overbevist om at hans salon levede op til alle krav der måtte forekomme. Vi kunne tydeligt se der ikke blev brugt hansker og udsugning som var nogle få af  det spørgsmålene omhandlede – derud over virkede det som om, medarbejderne ikke havde de bedste forhold. Vi blev også bedt om at krydse af nogle steder, som han vidste ikke var sande, simpelthen for at få ham til at se bedre ud. Til slut blev han spurgt om han ville have feedback på hans svar – det ville han gerne til trods for at have løjet i spørgsmålene.
Det er meget den måde vi opfatter os selv på der er det afgørende på dette punkt, tør man være ærlig over for sig selv, og omverdenen. Tør man risikere at lave fejl og potentielt miste ansigt over for andre – eller vil man hellere springe ud i tingene og lære af sine eventuelle fejl.

 

På dansk

Jeg var meget spænd på turen til at starte med, hvor jeg virkelig syntes jeg har fået mere med mig hjem end jeg havde turde håbe på. Jeg føler at jeg sætter pris på nogle små bitte ting som måske vil gøre at jeg kan være i det fag jeg elsker. FRISØRFAGET. En ting jeg fandt ud af var, at jeg har hansker tilgængeligt når jeg skal vaske hår både om der er farve i eller bare en almindelig hårvask. Dette gælder også når jeg farver hår, der er der altid hansker til min rådighed, hvilket var noget jeg lærte på turen at det ikke var så let tilgængeligt alle steder. Både fordi der måske ikke er penge til det men også fordi jeg tror man ikke er blevet gjordt opmærksom på hvor vigtig en faktor det kan have for din holdbarhed i faget. Eller at man måske bare har trukket på skulderen og tænkt,"at det ikke sker for mig".

Jeg fik også øjnene op for hvor forskelligt det er fra land til land når man snakker grøn salon, vi havde alle en forskellig ide om hvad det indebar. Det var ret sjovt at se hvor de forskelligt man priotetede en ting højt i et land og så noget andet i et andet.

Noget jeg virkelig syntes jeg har fået med er tollerance over for andre og deres forskellighed fra mig og være så åben og modtagelig for nye ting som muligt. Det har været en rigtig go oplevese både fagligt men også personligt.

Line E. J. Jensen

 

Sammenholdet mellem landene

Vi tog afsted fra hotellet tirsdag morgen og kørte mod L’Oreal Paris i Madrid, vi skulle mødes alle sammen for første gang. Vi var både spændte og nervøse for hvordan de andre ville tage imod os.

Alle var så søde og vi blev taget imod med kindkys.

Vi præsenterede os selv for hinanden, på engelsk hvilket gav os nogle udfordringer med at snakke og forstå hinanden, men det var en super god læringsproces igennem hele forløbet både for os og de andre. Til hjælp havde vi også vores fantastiske kropssprog, som man kan forklare en hel sætning med stort set uden ord.

De sidste dage snakkede vi om hvordan vi synes arbejdet og kommunikationen havde været med hinanden, og der kom en masse positive ord til og fra os alle sammen, alle fordommene vi havde haft omkring de andre lande var fuldstændig modsat af hvad vi havde forstillet os.
Det endte med at man skulle tro vi havde kommunikeret sammen i flere uger, så godt havde vi lært at kommunikere med hinanden på, ved hjælp af ord og kropssproget på bare 4 dage.  

Cecilie Laursen

Presentation Cecilie Laursen DK

Photos in Malaga, Spain

 

In the future we learn to take better care of ourselves and the outside world

Jeg har lært utrolig meget på vores rejse til Malaga. I og med vi måske er lidt længere fremme i Danmark på nogle punkter og har lidt mere lovgivning indenfor området omkring miljø, så gør det mig glad at se vi kan være med til at gøre en forskel.

En af dagene skulle vi lave en kort film i samarbejde med eleverne fra de andre lande. Vi måtte selv bestemme hvad filmen skulle handle om, den skulle bare have relevans for projektet. Undervejs var der nogle sprog vanskeligheder, men de blev løst ved hjælp af tegnsprog og fagter. Det var positivt at se, hvor meget engagement der var i min gruppe og hvor mange ideer der blev kastet på bordet. Jeg tror også vi fik sat nogle tanker i gang hos hinanden, fordi vi hver i sær kom med inputs. For eksempel lærte dem der måske ikke brugte handsker når de vaskede hår, at det er vigtigt de bruger værne midler, ellers er der risiko for allergi og andre gener.

En af dagene var vi også ude i grupper og besøge nogle spanske salonener. Vi skulle interviewe dem omkring deres salon og om hvor meget de vidste om arbejdsmiljø, affaldssortering og sådan nogle ting. Efter vores besøg kunne jeg fornemme vi fik sat nogle tanker i gang hos de ansatte og cheferne, hvilket jeg synes er en vigtig del med projektet, og det er de oplevelser der giver mening for mig. Det er fedt at kunne være med i et projekt som dette og være med til at gøre en forskel for vores fag, så vi i fremtiden lære at passe bedre på os selv og omverdenen.

Quote: ”It's great to be involved in a project like this and help to make a difference for our profession, so in the future we learn to take better care of ourselves and the outside world.”

Katrine